Συγκέντρωση των εργαζομένων του «Athens Ledra» στο υπουργείο Εργασίας (VIDEO)

FacebookTwitterGoogle+Share

 

Ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ του εμπαιγμού των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» εκτυλίχθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας, καθώς η τριμερής συνάντηση που είχε οριστεί μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα των εργαζομένων, του επιχειρησιακού σωματείου τους και του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, εξελίχθηκε για μια ακόμα φορά σε φιάσκο.

«Να τελειώσει τώρα αυτή η κοροϊδία, θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», απάντησαν οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο την ώρα της τριμερούς, ενώ το πανό τους ανέγραφε «Σε ανάπτυξη και κρίση πληρώνουν οι εργάτες. Τέρμα οι θυσίες για τους κεφαλαιοκράτες».

Από τον Ιούνη του 2016, όταν η επιχείρηση προχώρησε σε παύση λειτουργίας, έχουν βρεθεί στην ανεργία, ενώ η εργοδοσία τους οφείλει δεδουλευμένα. Μαζί με το σωματείο τους δεν έχουν σταματήσει να διεκδικούν τις θέσεις εργασίας τους, τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματά τους από την κυβέρνηση, παλιούς και νέους ιδιοκτήτες. Ενώ το ξενοδοχείο έχει περάσει σε νέο ιδιοκτήτη, μέσω πλειστηριασμού, και οι συμφωνίες με το νέο διαχειριστή έχουν προχωρήσει, το υπουργείο ισχυρίζεται πως «δεν γνωρίζει» ποια νομικά πρόσωπα «εμπλέκονται» στην υπόθεση ώστε να τους καλέσει σε τριμερή.

«Μία από τα ίδια» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Δήμος Γκουγκούδης, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους πως «η κυβέρνηση και το υπουργείο συνεχίζουν το ίδιο δούλεμα που μας ρίχνουν τόσο καιρό». Υπενθύμισε πως το ξενοδοχείο δεν πρόκειται να ανοίξει χωρίς τους εργαζόμενους στις θέσεις τους, όπως έχει ξεκαθαρίσει το σωματείο.

Στην κινητοποίηση και στη συνάντηση συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης όχι μόνο για το «Athens Ledra», αλλά και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις των επιχειρήσεων οι οποίες κλείνουν, πετώντας τους εργαζόμενους στο δρόμο, πολλές φορές απλήρωτους, όπως στον «Καρυπίδη». Τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει επιτέλους να δεσμευτεί απέναντι στους εργαζόμενους ότι θα στηρίξει την εξασφάλιση της δουλειάς τους, κάτι που δεν το κάνει», και κάλεσε τους εργαζόμενους «να δυναμώσουν τον αγώνα τους».

Αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε παρέμβαση στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ζητώντας να ενημερωθούν άμεσα για το ποιοι είναι οι εργοδότες που συμμετέχουν στη διαδικασία επαναλειτουργίας του ξενοδοχείου. Στη συνάντηση που είχαν με το νομικό σύμβουλο της ΠΟΞ, το μόνο εκπρόσωπό της που βρισκόταν στο κτίριο, κατήγγειλαν και τη μη εφαρμογή της κλαδικής Σύμβασης από μια σειρά εργοδότες. Τα σωματεία έφεραν μάλιστα το παράδειγμα ξενοδόχου, εκλεγμένου στη διοίκηση της ΠΟΞ και προέδρου τοπικής Ένωσης, ο οποίος με το ένα χέρι υπογράφει την κλαδική Σύμβαση και με το άλλο την παραβιάζει, αφού στο ξενοδοχείο του έχει επιβάλει μισθούς στο ύψος του κατώτερου, μέσα από τη δημιουργία Ένωσης Προσώπων.